Otroški poganjalec, uvod v mobilnost

Učenje vožnje s kolesom je še kako pomembno prav za vsakega otroka, saj pripomore k razvoju motoričnih sposobnosti, sposobnosti koordinacije in lovljenja ravnotežja. Poleg tega kolesarjenje krepi srce in mišice spodnjega dela telesa ter izboljšuje samopodobo in duševno stabilnost. Pri tem igrajo pomembno vlogo prav otroški poganjalci, saj predstavljajo varen in enostaven način učenja vožnje s kolesom.

Otroški poganjalec je izredno priljubljen med malimi otroki in njihovimi starši. Poganjalec se od klasičnega kolesa razlikuje že v osnovi. Glavna razlika je v tem, da se ga poganja z nogami, poleg tega pa ta prevozna sredstva nimajo pomožnih koleščkov in pedal. Poganjalci so kot nalašč za majhne otroke v starosti od 2 let dalje. So naravnost inovativna rešitev za pripravo na kolesarjenje na klasičnem kolesu, saj otroku pomagajo, da se nauči loviti ravnotežje in upravljati s kolesom.

V čem se skriva njihova prednost? Klasična kolesa s pomožnimi koleščki za majhne otroke so vodljiva predvsem preko krmila, pri čemer otrok nima stikov s tlemi, saj ima noge na pedalih. To pa majhnim otrokom lahko predstavlja veliko težavo. Verjetno nam ni potrebno pisati o številnih bolj ali manj grdih padcih, ki so pri otroku porodili le strah pred vožnjo s kolesom in posledično veliko težav pri učenju vožnje.

Poganjalci so kolesa brez pomožnih koleščkov in pedal, ki se poganjajo z nogami. Otrok se tako uči lovljenja ravnotežja s pomočjo nog, kar mu daje občutek varnosti, saj je z nogami ves čas v stiku s tlemi in več samozavesti pri učenju prvih metrov vožnje na kolesu. Prav tako se lažje nauči sposobnosti koordiniranja in s tem razvija svoje motorične sposobnosti lažje, hitreje in na veliko bolj učinkovit ter varen način, kot je bilo to možno s kolesi z dodatnimi koleščki in pedali. 

Leave a comment

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja